Régi honlapok

Régi honlapjainkon megjelent írások:

Robinson majális

Túl vagyunk rajta. Egy újabb rekordon is. Nem volt még 4 napos majális Madarason. Eddig. Mert a Robinson Grund Klub és a KÖRTE ( Környezetünk, természetünk alapítvány ) újabb mérföldkövet lépett át. Folytasd az olvasást, ha érdekel, mi történt még a négy nap alatt.

A Grund Klub támogatásából gyakorlatilag egy fél tábor adtunk a gyerekeknek. INGYEN, teljes ellátással. Magunk sem gondoltuk, hogy negyvennél is többen alszunk majd kint a táborban. Ennyi gyermeknek adtunk sok-sok programot. Volt bátorságpróba, filmvetítés, ügyességi játékok, tábortûz, grillparty és még sok minden. Május elsején a felnõtteket is bevontuk a játékba. Nekik KRESZ vetélkedõt szerveztünk. Ezen a napon mintegy 200 érdeklõdõ kereste fel a tábort. Mindenkit megvendégeltünk egy gulyással. A BÜFÉ és a tombola bevételébõl rászoruló gyermekeket táboroztatunk ingyen. Egyéb adományokból pedig újabb és újabb gyerekek jöhetnek a táborba teljesen ingyen. A bevételt még nem számoltuk össze, de az már biztos, hogy a helyszínen három gyermeket már befizettek a jó szándékú támogatóink. Köszönjük nekik sokadszorra is. Örömmel töltött el minket több szülõ köszönete is, akik most elõször vettek részt az általunk szervezett programon és azt mondták, nem is sejtették, mit hagytak ki eddig. Ennek köszönhetõen újabb robinsonokkal gyarapodtunk.

Pályázati siker

A Grund Klubhálózat az Éljünk egészségesen, káros szenvedélyek nélkül! elnevezésû májusi programunkat támogatásra érdemesnek találta, hatvanezer forinttal járult hozzá a rendezvényünk sikeréhez. Köszönjük!

Köszöntöttük a rendőröket

A robinzonok minden évben meglepetésszerûen megjelennek április 24-én a bácsalmási rendõrségen. Ez a nap a rendõrök napja, a gyerekek nem felejtik el a barátaikat. Gyermekrajzzal kedveskednek – viszonzásképpen pedig minden autóba beleülhetnek, mindent kipróbálhatnak.

Felfedező túra a föld napján

A Föld világnapja alkalmából a robinzonok és a barátaik kerékpárra pattantak és egy kis felfedezõútra indultak. „Sajnos” sikerrel jártak, most is ráakadtak egy illegális szemétlerakóra.

4 napos majális a sátorvárosban!

Motto: Éljünk egészségesen, szenvedélyek nélkül!
Helyszín: Robinson tábor
Program:
ápr. 30. csütörtök:
"Sátorváros" felépítése, májusfa állítása, tábortûz, szalonnasütés
máj. 01. péntek:
09-19 óráig majális - KRESZ totó, kerékpáros versenyek, vidám, játékos vetélkedõk, sport, sakk, kártya, tombola, fõzési lehetõség... minden, ami belefér a majálisba
19-21 óráig tábortûz, grill parti; filmek éjszakája (Szimulált diszkóbaleset)
máj. 02. szombat:
Gyalogtúra, kerékpározás, kötetlen beszélgetések: a drog veszélyei, a fiatalkori bûnözés, erõszak az iskolában és a családban, sport, játék, pihenés; 20-21 óráig pásztortûz mellett beszélgetés a nemi élet titkairól és veszélyeirõl, felvilágosító DVD
máj. 03. vasárnap:
Reggeli után a program értékelése, zárása, a "sátorváros" lebontása
Családi programok, önfeledt játék, szórakozás, kikapcsolódás! Saját sátrat is fel lehet állítani, a nagy sátorban is lehet aludni. A saját kényelmérõl mindenki maga gondoskodik!

Húsvéti adományozás

Sokadik alkalommal rendeztük meg a Környezetünk, természetünk alapítvánnyal együtt a jótékonysági ajándékozási akciónkat. A 37 meghívott közül 35 család ünnepelt velünk. 120 gyermek örült a sok-sok húsvéti ajándéknak. A jelképes fészekbe a majálisra való meghívás is belekerült. A családok vendégeink a babgulyásra, a fölsõs diákok pedig meghívást kaptak a kintalvásos programra.

Madárlesen voltunk

A robinzonok és barátaik minden évben figyelemmel kísérik a gólyák megérkezését. Az idén is március 22-én jöttek haza. A kéményhez csökönyösen ragaszkodnak. Két évvel ezelõtt tatarozás miatt szedték le a munkások. Tavaly darazsak fészkeltek a fészekbe, a madarakat is összecsipkedték. A boltosok leszedték a fészket. Az idén hamar felépítették. Az egyik fészekben - bár nem nagyon lehet látni- éppen pároztak. De hiszen ezért is jönnek vissza hozzánk. Másodszor sikerült lefotózni az éppen megérkezõ kedves búbosbankákat. A fáradtság és az éhezés miatt óvatlanná váltak, kb. 3-4m-re is közel engedtek bennünket. Egyébként pedig nem szeretnek a kamera elõtt pózolni.

Miniszterrel fotózkodtunk

Jó volt. Röviden ennyi. Nagyon jó volt - így kicsit hosszabban. Megtisztelõ volt, hogy a sajtó nyilvánossága elõtt, a miniszter jelenlétében vehettük át az országos internetes verseny ( a víz világnapja alkalmából ) különdíját. A köszöntés után fogadáson vettünk részt, ahol sok-sok ennivaló közül lehetett választani. Volt bohócbemutató, majorette mûsor és az állatparkot is megnéztük. Itt fóka-show is várt bennünket.

Országos versenyen különdíjasok lettünk

A Víz Világnapja hivatalos programsorozat és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium országos internetes versenyén a madarasi robinzonok a különdíjat érdemelték ki. Folytasd a cikket!

 Így ott lesznek március 24-én Nyíregyházán a központi ünnepségen, ahol átvehetik jutalmukat.

 Mi is lesz Nyíregyházán?

Ez egy országos ünnepség, minden bizonnyal  a média is szól majd róla. A köszöntõk után lesz fogadás, fúvóskoncert, majorette bemutató. Ezután elviszik a gyerekeket az állatparkba, ahol elefántot etetnek majd és megnézik a fóka-showt is.

A verseny négy hétig zajlott. Az interneten kapott feladatoknak könyvekben és a természetben néztek utána a robinzonok. A sok-sok munka meghozta a sikert. A csapat tagjai :Szilágyi Dániel, Mihály Marietta, Halász Tamás, Vinkó Vivien és Filip Anna Réka. A Robinson Grund Klub kolóniavezetõi ezúttal gratulálnak a gyerekeknek és a felkészítõknek: Gunity Józsefnek és Gunity Józsefnének.

Nőnapoztunk

A fiúk virággal köszöntötték meg a lányokat. Utána pedig egy jót buliztunk. Nina kutyus pedig sok-sok szeretetet kapott nõnap alkalmából a gyerekektõl.

Sztárok leszünk?

Ezer jelentkezõ között kell teljesíteni a madarasi sztár jelölteknek. Már a parkolóhely hiánya is jelezte, rengeteg versenyzõ érkezett a megmérettetésre. Filip Réka és Mihály Marietta furulya duóval, Huszák Dorina és Nádai Nóra szaxofon duóval nevezett be. A könnyûzene kategórián belül a 22. és a 24. sorszámot kaptuk. Nem volt könnyû a verseny, hiszen számos településrõl érkeztek a tehetséges gyerekek. Az elsõ fordulón túl vagyunk. A Mikecz Kornél énekmûvész vezette zsûritõl rengeteg dicséretet kaptunk. A sok izgalmat nézõként vezettük le, rengeteg tehetséges gyerek elõadását néztük, hallgattuk végig. A verseny szünetében Pély Barnabással is sikerült lefényképezkednünk.

Vetélkedő a vízről

A víz világnapjára rendezett négyfordulós internetes vetélkedõre természetesen a robinzonok is beneveztek. Egyéniben, vagy ötfõs csapattal lehet versenyezni. Természetesen, mivel a mi közösségünk egy nagy család, így öt fõvel képviseljük a Robinson Grund Klubot. A 2. fordulón is túl vagyunk. Sok munkát adó feladatok vannak, de de örömmel állunk elébe ennek a kihívásnak is.

Valentin napi party

Helyszûke miatt csak kevesen kaptak meghívót a Valentin nappal összekötött farsangi mulatságra. Ibolya néni 100 speciális farsangi fánkkal várta a kedves vendégeket. A lekvár mellett -az alkalomhoz illõen- ugyanis piros szívecske is díszítette a fánkokat. A hangulatos bulit emlékezetessé tette az aznapi havazás is.

19 évesek vagyunk

Két ünnep egy csapásra. Köszöntöttük 2009-et és magunkat. 19 éves gyermekszervezetünk. A Virág utca 2. alatt robinzonokkal egy nagy bulit csaptunk. Táncoltunk, teáztunk, énekeltünk, jól éreztük magunkat.

Emlékezetes téli tábor

Már több napja megérkeztek Csillebércrõl robinzonjaink, de még nem fogytak ki a sztorikból. Sokat mesélnek a discoról, a hajókázásról, a gyermekvasútról, a Parlamenti sétáról, a Csodák Palotájáról és a sok-sok új barátról. Remélik, jövõre is lesz valami hasonló lehetõség.

Téli tábor

Megérkeztek robinzonjaink a Grund téli ingyenes táborába. Szüleiktõl tudjuk: jól érzik magukat, jó a szállás, jók lesznek a programok. Hangszereket is vittek, mert a tábori Ki Mit Tud-on zenélni fognak. Reméljük tartalmas kikapcsolódásban lesz részük a következõ napokban.

Karácsony: zsúfolásig megtelt a TSZ

Nem gyakran van ekkora tömeg a TSZ székházban. 35 család 130 tagja térhetett haza szombat délután szatyrokkal, zsákokkal, benne rengeteg ajándékkal. 2 és fél órán keresztül osztottuk az adományokat, annyi gyûlt össze. Több száz ezer forint értéket adtunk oda rászoruló madarasiaknak. Édesség, üdítõ, élelmiszer, tisztálkodási szer, játékok, könyvek, tanszerek, ruhák, cipõk, hosszú lenne mindent felsorolni. Nagyobb ajándék volt egy teafõzõ, egy kenyérpirító, karaoke magnó és egy mosógép. Az ünnepségen többen felléptek furulyával vagy fuvolával, volt szavalat, filmvetítés, a télapó is meglátogatott minket. Forró teát és kekszet is adtunk mindenkinek. A nap végén gyertyával és csillagszóróval kívántunk egymásnak kellemes ünnepeket. A támogatóink listáját a következõ napokban tesszük fel honlapunkra.

Mega adomány az utolsó napon

Az utolsó napon befutott a Grund Klubhálózat ajándéka. Csomagukban 50 ezer forint értékben volt könyv. Most már összeállt a kép, idén is több száz ezer forint értékben adunk ajándékot a rászoruló madarasi családoknak. Mintegy 40 család 150 tagja részesülhet meglepetésben. Banán, narancs, margarin, szaloncukor, üdítõ, tisztálkodási szer, könvyv, játék, ruha, cipõ, elektromos gépek, konzerv....nagy szatyrokkal mehet haza mindenki. Egy kis meglepetéssel is kedveskedünk, valamint karácsonyfával és zenével meghitt hangulatot szeretnénk teremteni.

Rengeteg ajándék lesz

Beindult az ajándék áradat! Minden nap zsáknyi ajándék érkezik a Virág utca 2. alá. Szerencsére már alig lehet mozdulni a szobákban, mert mindenhol dobozok, szatyrok várják a szombati ünnepséget. Ha kíváncsi vagy, mik lesznek az ajándékok és a képeket is látni szeretnéd, olvass tovább!

Vállalkozóktól több tízerer forintot kaptunk és még csak ezután nyitjuk ki a boltokban lévõ gyûjtõedényeket. Sok-sok narancsot veszünk, mindenki kap banánt is, lesz sok ruha, cipõ, játék, de elektromos gépek is találhatók az adományok között. Meglepetésként ért minket, hogy szülõk állítanak meg , hogy az õ családjuk nem lehet-e a meghívottak között. Akit lehet, elhívtunk, zsúfolásig lesz a TSZ iroda, mintegy 150 gyerekkel számolunk. Meglepetés vendégünk is lesz, biztosak vagyunk benne, hogy kellemes pillanatokban lesz részünk.

Csillebércen grundoztunk

Mi a közös az Irigy Hónaljmirigy és a Grund között? Miért vacsoráztunk együtt Pély Barnával és Galambos Dorinával? Mit írt Gyurcsány Ferenc a madarasi robinzonoknak?

Nem régen még az Irigy Hónaljmirigy tagjai töltötték meg a csillebérci Hóvirág éttermet a fõzõs mûsorban. Most grundos vezetõkkel volt tele a terem. 170-en jöttünk össze az ország minden pontjáról. Beszéltünk a mögöttünk álló évrõl, színházban voltunk, egészségügyi teszteken vettünk részt, csapatépítõ játékban ügyeskedtünk, majd egy állófogadáson is voltunk. Köztünk volt Pély Barna és Galambos Dorina, a Grund tehetségkutatójának zsûrijei és több országgyûlési képviselõ is. Itt megajándékoztuk egymást. Az eseményrõl rengeteg ajándékkal értünk haza, köztük egy szép könyv, Gyurcsány Ferenc üdvözletével.

Karácsonyi jótékonykodás

Nem az a fontos, hogy mekkora vagy, hanem az, hogy mekkora a lelked! A Robinson Grund Klub és a Környezetünk, természetünk alapítvány december 20-án, - a termelõ szövetkezet irodájában - 15 órakor tartja a hagyományos jótékonysági karácsonyi programját a rászoruló madarasi családok gyermekei számára. Aki szeretne segíteni a rászorulókon, még megteheti. Bármilyen támogatást, felajánlást szívesen fogadunk! Köszönjük szépen!

Télapó itt volt

Az idén sem került el bennünket a Robinson Télapó. Szokás szerint Mikulás-sapkába raktuk a neveinket, majd sorsolás útján ajándékoztuk meg egymást. A klub egy pici Télapó figurával, szaloncukorral, teával és keksszel kedveskedett a gyerekeknek. Néhány gyermeknek különösen emlékezetes marad ez a nap, hiszen a Robinson Grund Klub tagsági kártya is benne volt a Mikulás-csomagban. Egy tucat gyermek lett tagja a Robinson-családnak. Ezt a jeles napot az elmaradhatatlan házibulival (Ibolya néniéknél) pecsételtük meg.

Fürödtünk

Robinzonok és barátaik szülõi segítséggel Kiskunhalason fürödtek. Szokás szerint úszni tanultak. Hihetetlen, de most is voltak ( szokás szerint ) olyanok, akik most ültek elõször vonaton.

Márton napi felvonulás

Örömmel nyugtáztuk, hogy sokan fogadták el meghívásunkat. Talán idén voltunk a legtöbben, mintegy 120-an. Az idõ szerencsére jó volt, akkor éppen nem esett és hideg sem volt túlzottan. A babakocsis korosztálytól a 70 éven feletti korosztályig volt részvevõje a programnak. A falu központjában egy fél órás séta után a kultúrház melletti helyiségben, a volt kocsmában buliztunk. Köszönjük az ÁMK-nak, hogy a napköziben zajló munkálatok miatt itt kaphattunk lehetõséget a két és fél órás szórakozásra. A Bács Tv forgatott az eseményen, úgy tudjuk a következõ hétvégén lehet majd látni a felvételt.

Útrakeltek a gyűjtődobozok

Már gyûlnek a tárgybeli ajándékok a rászoruló gyerekek karácsonyára. A pénzbeli adományokat is van már hová tenni. Több boltban is kint vannak dobozaink. Minden segítõnek köszönjük elõre is a támogatását. Higgyék el, a 100 forint is adomány!!!!!! A továbbra kattintva több kép is van.

Fanfárt írtak nekünk

Hatalmas meglepetés érte csapatunkat. A Madarasról elszármazott Kerényi Sándor oboamûvész, fõiskolai docens fanfárt ír a robinzonoknak. Biztosak vagyunk benne, hogy nem sok gyermekcsapat ( lehetséges, hogy egy sem ) büszkélkedhet ilyen komoly fanfárral. Hozzájárulunk, hogy csengõhangként bárki használja. Sanyi bácsi, köszönjük!

Jó munka=ingyen tábor

Jó munkájuk eredményeképp Filip Anna Réka, Vinkó Vivien robinzonok, Nothof Laura, Varga Edina robinzon ifik december 27-31-ig ingyenes téli táborban vesznek részt Csillebércen.

Köszönjük az 1%-okat

191 ezer forint gyûlt össze az egy százalékokból. Soha nem jött még össze ennyi. Ez azt jelenti, hogy egyre többen látják: jó helyen van a pénzük, ha alapítványunknak utalják. Azt minden fillérig a gyerekekre fordítjuk most is. Köszönjük!

Pénz, pénz, pénz

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Ebbõl az alkalomból a robinsonok egy vetélkedõvel összekötött kiállítást szerveznek az Európai Unió korábbi pénzeibõl. Kérünk mindenkit, akinek van otthon a tagállamok – az Eurót megelõzõ, vagy a jelenlegi – pénzeibõl és szívesen (önzetlenül) felajánlják nekünk e célra, akkor juttassák el hozzánk. A vetélkedõt és a kiállítást a jövõ évi táborban is szeretnénk megszervezni. Köszönjük!

(Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia)

Gyermeknapoztunk

 Jó hangulatban telt a május 30-a a Robinson táborban. Gyermeksereg lepte el ismét az erdõt. Hogy mit csináltunk? Olvass tovább!

Elsõsorban kitáncoltuk a májusfát. Aztán tábortüzet raktunk és azt is körbe táncoltuk. Mindeközben lehetett játszani, labdázni, hintázni. Ezek után jól esett a tárcsa-kaja. Púposra megraktuk minden jóval és összesütöttük. Rá üdítõt ittunk. A gyerekek azt mondták, már várják a tábort, hogy ott is sok ilyen jó móka legyen.

A mentősöknél voltunk

60 éves volt nem rég a mentõszolgálat. A nyílt napon mi is részt vettünk. Biciklivel mentünk és nagyon jól éreztük magunkat. Megmutattak mindent, ki lehetett próbálni bármit. Nem utolsó sorban pedig egy újabb kapcsolatra tettünk szert, nagy eséllyel a táborban is lesz mentõs bemutató.

Rászorulók a táborban

Néhány hete útjára indítottunk egy akciót, amelyben azt kértük, hogy aki teheti, fizessen be egy rászoruló gyermeket a Robinson táborba. Azért, hogy õk is megtudják, milyen egy tábor, õk is élvezzék a sok-sok programot. Az akciót a táborvezetõség azzal indította, hogy saját pénzébõl 3 gyermeket befizetett a táborba. Ezt követõen jelentkezett egy nyugdíjas bácsi, Pertics Péter, õ is befizetett egy gyermeket. Az kistérségi MSZP 2 gyermek táborozását állja. A madarasi Búzavirág Nyugdíjas Klub a majálison a jósdában összegyûjtött pénzbõl újabb egy gyermek táborozását fizette ki. Így már 7 rászoruló gyermek biztosan ott lesz velünk az idei táborban. Az akció folytatódik, továbbra is várjuk a felajánlásokat.

Kókuszos majális

Ez jó volt. Akár egy tábor. Minitábornak is mondtuk. Két éjszaka, sok-sok gyermek, családi fõzések, játék, szórakozás, zene...A 100 adag babgulyás nem is lett elég ebédre, 150-et kellett kiosztani, annyian jöttek hozzánk ebédelni. Még fõzõverseny is volt a családok között. Autós ügyességi vetélkedõ és kerékpáros teszt is volt kicsiknek-nagyoknak. Csak kár, hogy elmúlt. Vígasz, hogy nemsokára indul a tábor! Harmonika zenekar, citerazene népdalcsokrokkal, rengeteg nyeremény, kubai és másféle koktélok:volt minden a hangulat fokozására. A nagy kajázásokról nem is szólva, amikor is 40 kilogram húst pusztítottunk el grillezve, tárcsázva, gulyásban. Ja, és, hogy a katonai sátrakban kb 30 fok volt a fûtésnek köszönhetõen? A nyugdíjasklub tagjai rögtönzött jósdájukkal újabb rászoruló gyermeknek szedtek össze pénzt, így már összesen 7 gyermeknél járunk, akik akciónk révén ingyen táborozhatnak idén. Ez volt a második robinsonos majális, és jövõre is megszervezzük, már csak azért is, mert már-már elvárják tõlünk. Egy év múlva újra majális a Robinson táborban.

Tízezrek látják a majálisunkat

A Kecskeméti Televízió stábja mindhárom napot a Robinson táborban tölti, hogy beszámoljon híradójában és Mozaik címû mûsorában egy jó hangulatú, falusi, hagyományokat felvonultató majálisról. Olvass tovább, ha tudni szeretnéd, kik láthatják majd a beszámolót. Kecskemét vonzáskörzetében 200 ezren fogják a KTV-t ( majdnem fél Bács-Kiskun megye ) és a környék lakói leginkább innen szerzik információikat. Az adást az internetrõl pedig az egész ország letöltheti. Ha eljössz te is a majálisra, akkor könnyen szerepelhestz a TV-ben. Sõt, akár te magad is készíthetsz interjút társaiddal. Láttál már több millió forintos kamerát? Most itt az alkalom, hogy egy rövid idõre te is riporter légy!

Mozgásművészek

A robinsonok és a barátaik amint tehetik, kiruccannak a pályára, hogy egy kis állóképesség növelõ testedzést hajtsanak végre. A sok bezártság után jólesik egy kis mozgás a szabadban. Bár az idõ kicsit szomorkás volt, olyan áprilisi bolondos, nem vette el a kedvünket egy újabb mozgástól. Mint mindig, most is velünk tartottak barátaink, hogy együtt mozogjunk.

Egy borzról

A hosszú évek alatt most figyelhettem meg elõször Madarason borzot. Kora reggeli biciklizések alkalmával az egyik erdõszélen borz sétált át elõttem az úton. Éppen azon a reggelen nem vittem magammal a fényképezõgépet. Heteken át próbálkoztam lencsevégre kapni. Április 6-án valami azt súgta, a sáros úton most ne menjek az erdõbe (egy defekten már túl vagyok). Tovább kerekeztem, a korábbi megszokott úton. Találkoztam a borzzal. Ezúttal nem szaladt el elõlem. Szegény holtan feküdt az árokban. Valaki elütötte. A borzok márciusban kölykeznek. A borztanyára nehéz rábukkanni, így nem tudhatom meg, maradtak-e árvái. Nagyon sajnálom szegényt!

70 gyermeken segítettünk

22 madarasi család 70 gyermekén segített a Környezetünk, természetünk alapítvány és a Robinson Grund Klub. Húsvéti ajándékként játékokat, plüs állatokat, gyümölcsöt, csokikat, sampont, konzervet, könyvet kaptak. Emellett kisorsoltunk kismotort, walkmant, babákat.  Ismét volt sok-sok ruha, amibõl örömmel válogattak a szülõk. A Kormány családon kiemelten segítettünk ( korábban porig égett a házuk ). Készpénzben 55 ezer forintot adtunk át nekik. Ebbõl 50 ezret dr. Tabajdi Csaba szocialista EU parlamenti képviselõ adott, 5 ezer forintot egy magánszemély. Gunity József, Gunity Józsefné, Gunity Gábor és Hofszang Gabriella pedig a három Kormány gyermeket befizette az idei Robinson táborba. A karácsonyi ajándékozással együtt több mint félmillió forintnyi ajándékot adtunk a rászoruló madarasi családoknak.

Húsvéti buli

Ne feledjétek! Szombaton 17.30-tól a TSZ irodánál találkozunk, hogy megajándékozzunk sok-sok madarasi gyereket és családot, és utána táncoljunk egy nagyot. Ha jó az idõ, akkor a TSZ udvarában leszünk, ha rossz, akkor bent az irodában. Tehát rossz idõ esetén sem marad el a buli!!!! Akinek tudjátok, adjátok át, hogy jöjjön! Annyi ajándék van, hogy egy kocsiban alig fért el minden: labda, üdítõ, plüs, csokinyúl, sampon, gyümölcs, ruha, cipõ...és sok minden.

16 ezer érme!

Köszönjük a 8036db 1Ft-os érmét, amelyek 16kg 572g súlyt nyomtak. A 7992db 2Ft-os 24kg 978g súlyt tett ki. Köszönjük az összesen 41kg 550g érmét. A közel negyed százezer forinttal az adakozók hozzájárultak a madarasi rászoruló gyerekek húsvéti megajándékozásához. Köszönjük!

250 ezer forintnyi ajándék

34 és fél kilogramm! Ennyi egy és kétforintos jött össze akciónk során, de ez nem a végeredmény, mert egy helyen még kint van a dobozunk. Eddig 20 ezer 394 forint aprót számoltunk meg. Nagyobb címletekben 3400 forint volt a dobozokban. Ez összesen csaknem 24 ezer forint. Mára biztossá vált az újabb adományoknak köszönhetõen, hogy 250 ezer forintnyi ajándékot osztunk majd szét húsvétkor a rászoruló madarasi gyerekek között. A karácsonyi adományozást is hozzászámolva több mint félmillió forintnyi ajándékot kapott sok-sok madarasi gyerek.

Az első barangolás

A robinsonoknál hagyomány, hogy a tavasz közeledtével barangolnak egyet a falu határában. Ilyenkor szoktuk meglesni, nyílik-e már büszkeségünk, a Tavaszi hérics. Jó alkalom... egy ilyen barangolás arra is, hogy megnézzük, milyen állapotban van a környezet. Tapasztalatunk szomorú. Minden felé szemét, bármerre nézünk. Elkeserítõ látvány az éledezõ természetben, a héricsek tövében az üdítõsflakonok sokasága és a többi szemét.

Vadászrepülőben a robinsonok

Kecskeméti városlátogatásunkat a repülõbázison kezdtük. A kirándulók közül senki nem járt még itt és senki nem látott vadászrepülõgépet. Mostanáig. Sõt, szombaton már mindenki ülhetett is MIG-29-esben és Albatrosban, valamint az AN-26-os csapatszállítóban. Csillogtak a szemek, mosolyogtak a gyerekek, ámultak és bámultak. Alig akarták elhinni, hogy a MIG-gel 2 perc alatt Madarason lennének. Megnéztük a repülõmúzeumot is, mindenki kipróbálhatta a pilóták sisakját, láthattunk turbinát szétszerelve, gépágyút és régi repülõgépeket. A kirándulást a Munkácsy kiállítással folytattuk, ahol a festõ legismertebb képeit nézhettük meg, de még a ruháját is megmutatták. Ezután a Bozsó gyûjteményben folytattuk a túrát, ahol a festményeken túl igazi népi csemegéket is láthattunk: edényeket, bútorokat, különbözõ használati tárgyakat a múltból. A planetáriumban a Naprendszerrõl meséltek nekünk, de még elõtte jócskán játszottunk egy hatalmas játszótéren. Hazafelé jót fagyiztunk Soltvadkerten. Bánhatja, aki kihagyta a túrát.

Segítség Brüsszelből

Adománygyûjtõ akciónk híre ( a leégett madarasi ház tulajdonosa és három gyermeke részére ) az Európai Unió Parlamentjébe is eljutott. Tabajdi Csaba szocialista képviselõ boldogan nyújtott pénzbeli segítséget. Ez nem az elsõ felajánlás, így az újrakezdéshez akciónk révén mi is hozzá tudunk járulni.

Különös Szilveszter

Meglepetés levél érkezett a robinsonokhoz az év utolsó napjaiban. Ibolya néni és Józsi bácsi otthonába hívta az éppen ráérõ gyerkõcöket, hogy közösen búcsúztassák el az évet. Literszámra fogyott a gyerekpezsgõ, de a színes szalagok is alaposan ellepték a padlót. A Virág utca 2. egy rövid idõre diszkóvá változott, füst, lézer, stroboszkóp valamint fényorgona növelte a hangulatot. Elõtte játékos vetélkedõn mérték össze tudásukat a csapatok.

Leégett ház - BEINDULT AZ ADAKOZÁS

Érkeznek a felajánlások alapítványunk számlájára is, így tárgyi adományok mellett pénzbeli segítséget is tudunk majd adni a  három gyermekét egyedül nevelõ anyukának. A számlaszámunk lentebb olvasható!

Köszönjük a felajánlásokat!

Budapesten jártunk - 15 milliót kaptunk

Évek óta hagyomány, hogy a robinsonok és barátaik karácsony elõtt a fõvárosba látogatnak. Idén megnéztük a Parlamentet, a Hadtörténeti Múzeumot, a Nemzeti Bankot, jártunk az MTV székházánál, a köztársasági elnök palotájánál és élveztük a Vörösmarty tér hangulatát. Az ügyesebb puzzle kedvelõk a bankban összeaprított pénzt nyertek 5 millió forint értékben. Hárman vihették haza a különleges ajándékot.

18 családon segítettünk

Könnyes szemek - mosolygós arcok. Igazán kettõs érzések jellemezték a Robinson Úttörõcsapat és a Környezetünk, természetünk alapítvány karácsonyi ünnepségét. A szülõk, de még a gyerekek is meghatódtak a kedves szavak és a sok-sok ajándék miatt. Bizton mondhatjuk, jó helyre került az a 250 kg ruha és az a 70 pár cipõ, amit adományozóinknak köszönhetnek a családok. Ugyanígy jó helye lett a játékoknak, gyümölcsöknek, írószereknek, plüs állatoknak. Jövõre ismét gyûjtünk majd a rászoruló gyerekeknek, de addig is készülünk a húsvéti ünnepségre, amelyen szintén megajándékozzuk a gyerekeket.

Gyorsan segítsünk !!!

Három gyermekét egyedül nevelõ anyuka háza teljesen leégett a napokban. Mindenük elégett. A Robinson Úttörõcsapat most rajtuk szeretne gyorsan segíteni. A karácsonyi ünnepségen felajánlottuk a három gyerek ingyenes robinson tagságát és a 22-i budapesti utazásra is meghívtuk õket azzal, hogy minden költségüket csapatunk állja. Ezen kívül alapítványunk számlaszámára várjuk a felajánlásokat "tûz" jeligével.

számlaszám: 51000077 – 10709645

Óriási meglepetés adomány az utolsó napon!

A Magyar Úttörõk Szövetsége 120 ezer forint értékben könyveket adományozott a madarasi rászoruló gyerekeknek.

Így mintegy 350 ezer forint értékben osztunk ajándékot!!!

Köszönjük, köszönjük, köszönjük !!!!!!!!!!!

Az ajándékban részesülõ, hátrányos helyzetû gyerekek nevében is !!!

A Robinson Úttörõcsapat és a Környezetünk, természetünk alapítvány a sok-sok adományozónak köszönhetõen több, mint 200 ezer forint értékû ajándékot oszt szét  terveink szerint több, mint 80 madarasi gyerek között.  Úgy hisszük, hogy ez a valaha volt legnagyobb segélyakció Madarason, ami civil szervezésben valósult meg. Több, mint 200 kg ruha, mintegy 70 pár cipõ, 100 kg gyümölcs, több kg szaloncukor, játékok, plüs figurák, íróeszközök - sorolni is nehéz a rengetek ajándékot.

Nyugdíjasok, dolgozók, üzletek, vállalkozók, egyesületek - aki csak tehette, segített. Józsi bácsiéknál minden szobában ajándékok hevernek, alig gyõzik szortírozni és csomagolni a felajánlásokat. Még a robinsonok és barátaik is besegítettek, akik egyébként segítettek az ünnepségnek helyet adó TSZ iroda dekorálásában is.

Itt mondunk köszönetet a szövetkezet minden dolgozójának és vezetõjének, hogy az elsõ szóra biztosították nekünk a helyszínt. Egyébként már sokadszorra. Nem véletlenül érdemelték ki a Gyermekek barátja elismerést. Nem titok: a Robinson Úttörõcsapat az elmúlt évek egyik legnagyobb szervezésének jár a vége felé. Soha nem tapasztaltunk még ekkora öszzefogást.

Jó tudni, hogy nagyon sok jó ember él Madarason. Az sem titok, hogy az elmúlt hónapok legnagyobb ünnepségére készülünk, ahol a karácsonyi hangulat után a szórakozásé lesz a fõszerep december 16-án. A gyerekeket elkísérik a szülõk is és az adományozók közül is többen eljönnek majd, na és persze a robinsonok is ott lesznek.

 Az adománygyûjtõ akció margójára....

Ülök a monitor elõtt és könny cseppen végig arcomon. Nézem a tucatnyi szatyrot, dobozt, amelyek mind ajándékokat rejtenek. Egyikbõl egy maci füle, másikból egy méhecske kandikál ki - valakinek a játékai voltak. Lehet, hogy évekig ezek voltak a kedvencek, lehet, hogy szerencsét hozó kabalák voltak. És most mégis elhozták, hogy a hátrányos helyzetû gyerekek otthonában csaljanak mosolyt az arcokra. Jómagam visszaemlékszem arra a pillanatra, amikor általános iskolásként saját játékaim vittem el egy gyûjtõakcióra. Az utolsó pillanatban visszavettem egy kedves játékot. Ragaszkodó típus vagyok.  Még egy szétfoszló nadrágot sem dobok ki szívesen, hiszen az enyém volt! Ezért becsülök mindenkit, aki személyes dolgait tette szatyorba és adta át csapatunknak. Egy másik sarokban gondosan becsomagolt szaloncukor van - idõs néni hozta, mondván, talán ezzel is segíteni tud. Vagy nézem a zsákot, amelyben apró cipõcskék, babaruhák vannak összehajtogatva. Talán ebben tette meg egy kisgyerek az elsõ lépéseket - mégis jó szívvel hozták. Olyan érzések törnek fel bennem, ami miatt már megérte elindítani ezt az akciót, nem beszélve arról az örömrõl, hogy nagyon sokan akartak és tudtak segíteni. Mindettõl már csak egy pillanat lesz mégszebb, meghatóbb. Az a perc, amikor mosolygós kisgyerek nyújtja a kezét a csomagért - ki tudja, mikor kapott utoljára több ezer forintnyi ajándékot? Talán mond egy köszönömöt is, de lehet, hogy elrohan és lázasan bontani kezdi a szatyrot, majd leköti a benne lévõ kisállatka, a banán majszolása és az illatos narancs jóízû harapdosása. Bárhogyan lesz is, szép lesz. Meséli az egyik adományozó, hogy szívesen jönne el az ünnepségre, hiszen egykor neki is segítettek és most alig várja, hogy visszaadjon valamit ebbõl a szeretetbõl talán egy ismeretlen családnak. Az ilyen mondatokat soha nem lehet feledni. Nem is fogjuk. Örökre emlékezni fogunk arra, hogy sok-sok madarasi félretéve mindenféle elõítéletet, gondolatot, megkeresett minket és nem jött üres kézzel.

Gunity Gábor, kolóniavezetõ

 Mikulás-party

23 mikulás vett részt a robinsonok és barátaik partyján. Minden gyermek kapott ajándékot valamelyik társától, majd jó hangulatban, tánccal, vetélkedõkkel, filmnézéssel telt a délután.

Palacsinta-party

Keverték-kavarták, olajozták, sütötték, töltötték, hajtogatták és mind megették. Igen! A robinsonok és barátaik egyedül készítették a mintegy 100 palacsintát, Ibolya néni és Józsi bácsi csak a tanácsokat adták. Már nem elõször ismerkedhetnek azonban a robinsonok a fõzés mesterségével, volt rá példa, hogy paprikás krumplit fõztek maguknak a gyerekek. Mindenki jól megtömhette a hasát Ibolya néniéknél, aztán pedig le is mozoghatta. Volt táncverseny, de a padlón még csúszóversenyt is rendeztek. Órákon át tartott a party, amelyhez végül több szülõ is csatlakozott, így mondhatni: egy tût sem lehetett már leejteni a szobában.

Pénzekkel ismerkedtünk

A robinsonok és barátaik a régi magyar és külföldi pénzekkel ismerkedtek.Néhány ma is forgalomban lévõ különleges magyar pénzérmét, valamint külföldi fizetõeszközt is szemügyre vehettek. Egyeztetés után néhányan a madarasi takarékszövetkezetbe is elmehettünk, ahol megismerkedtünk a pénzintézet munkájával, megnézhettük, hogy miként vizsgálják meg a bankók eredetét.

Már a táboron jár az eszünk

A robinsonok és barátaik (csak néhányan fértek az autóba) kihasználták az utolsó jó õszi idõt és kiruccantak a táborba, hogy néhány bokrot, pár makkot elültessenek. Azt szeretnénk, hogy minél több féle növény legyen a táborban, hogy a táborlakók minél több növényfajt megismerhessenek. Ezúttal amerikai ecetfát, vörös mogyorót és  kocsányos tölgy termését ültettek. Sajnos mindig vannak jóakarók, akik nem az építést, hanem inkább a rombolást tartják szem elõtt.

Vadlesen

Ha már kint voltunk a szabadban, elruccantunk a közeli Sós-tóhoz, ahol meglepõen tapasztaltuk, alig volt víz a tóban. Madarakat sajnos alig láttunk, viszont a kocsányosban annál több illegális szemétlerakóra bukkantunk. Örömünkre békésen legelészõ õzek csoportját is láthattunk. A jó munka végeztével forró teázás közben átlapoztunk egy könyvet, ahol beazonosítottuk a kocsányos tölgyet, és mivel a nyáron nem láthattuk a gyapjas gyûszûvirág virágzását, a könyv képein gyönyörködtünk benne.

Közel százan jártuk az utcákat

Kimaszkírozva, bolondos ruhákba öltözve, töklámpásokkal, lampionokkal, papírludakkal. Külön öröm, hogy szülõk is csatlakoztak hozzánk. Hirdetéseink hatására többen az utcán várták a vonuló capatot és örömmel nyugtázták, hogy ilyen is van ebben a faluban csapatunk jóvoltából. A háromnegyed órás séta után igazán jó hangulatban telt tovább az este a Dodó discoban, amelynek táncterét alaposan megtöltötték a gyerekek. Meleg teát és kekszet kapott mindenki. A sikerre való tekintettel bizton mondhatjuk: jövõre is ápoljuk ezt a hagyományt.

Megdobbantak a szívek!

Örömmel vettük tudomásul, hogy a hátrányos sorsú gyerekek karácsonyi megajándékozására indított akciónk híre sok segítõkész ember fülébe is eljutott. Mindennap újabb és újabb felajánlás érkezik hozzánk. Magánemberek, vállalkozók, üzletek mutatják meg azt, hogy vannak jó emberek Madarason  és környékén. Köszönjük minden eddigi segítõnek és minden leendõ segítõnek, hogy támogatja a rászoruló gyerekeket!

Gólyajelentés

A robinsonok évek óta felmérik a gólyafészkek számát, figyelemmel kísérik a gólyák vissza-érkezését, a fészkek elfoglalását, a szaporulatok mennyiségét. 2007-ben sajnos néhány fészek lakója nem érkezett vissza. Olyan régi fészket is tudunk, amely évek óta lakatlan. Tavaly két fészek valami oknál fogva eltûnt. Az egyik egy lakatlan telken volt, a másik egy épületen, an-nak eltûnésének okát nem tudjuk. A volt lakók vagy nem jöttek vissza, vagy máshová költöz-tek. Ebben az évben egy bolt kéményérõl vették le az építõk a fészket, mert útban volt. A csa-lódott gólyák a szemben lévõ villanykaróra építették fel fészküket három nap alatt. Sajnos ép-pen az állatok napján lesodorta a vihar a fészket, a benne lévõ két kikelt gólya elpusztult, egy tojás összetört. Az öreg gólyák néhány napon belül felépítették a fészküket a régi helyükre, a bolt kéményére. Olyant is tapasztaltunk, hogy két éven át a kisgólyák elpusztultak, az öregek talán fertõzésre gyanakodtak és '06-ban elkezdtek a szomszédos villanykaróra építeni. Ebben az évben azonban mégis az elõzõ fészket foglalták el, a költés sikeres volt! Megfigyeléseink során észrevettük, hogy a településünk fölsõ részében egyetlen gólyafészek van annak ellené-re, hogy a közelben vizenyõs terület található (a falu alsó részén van a Kígyós, még délebbre a Prizpa-tó). Sajnos ez a fészek egy ideje már lakatlan. A Robinson tábor felé is a közelmúltban épült egy gólyafészek, minden évben van szaporulatuk. Õk a régi Latinovics féle kastély vize-nyõs területét uralják. Érdekes, hogy néhány család több mint egy hetes késéssel érkezik vissza. Ebben az évben 15 fészket számolhattunk meg, sajnos, csak nyolcnak volt lakója. Legtöbbjük két fiókát költött, két fióka elpusztulásáról tudunk. Érdekesség: Hogy ugyanaz a gólya-e, de egy Kossuth utcai több alkalommal is lefel sétál az utcában, többször eljön a Hunyadi utcai mély árokba is. Egy gólya rendszeresen sétál a focipályán, egy a kertek alatt. Olyant is megfigyeltünk már, hogy leszállt a herés kertbe. Augusztus 25. után hagytak itt bennünket.

Emlékeztünk...

A közelgõ halottak napja alkalmából a robinsonok küldöttsége a barátaik kíséretében felkereste iskolánk elhunyt tanítói/tanárai sírját. Virággal és gyertyagyújtással emlkékeztek meg róluk. Ha õket nem is, szüleiket biztosan tanították.

Játszani is tudni kell!

Olyan játékokat játszottunk, amelyek fejlesztik a gondolkodást. Ez afféle játszva tanulás volt. Hiszen a játékszabály betartása nélkül az igazi játék sem játék. A mai gyerekek azt hiszik, csak a számítógépes játék a játék. Pedig az embertársainkkal való játéknak igazi közösségformáló szerepe van. Volt körjáték, ügyességi feladat humorral átszõve, memória játék, egyéni és csapatfeladatok.

Ügyességi verseny

Lufiborotválás, kéznélküli ivás, citromevés...szóval móka, kacagás... jó kis délután volt.

Emlékezés az aradi 13-akra

Stilszerûen 13 robinson vett részt az emlékversenyen. Az aradi 13-akról, korukról, az akkori történelemrõl vetélkedtek a gyerekek.

Õszköszöntõ buli beszámoló

Immár negyedik alkalommal buliztak a robinsonok és barátaik a TSZ iroda elõtt. Most az õszt köszöntöttük jó hangulatban és igazán kellemes idõben. Minden gyerek kapott robinsonos órarendet, két pohár üdítõt, ropit és cukrot, azoknak köszönhetõen, akik adójuk 1%-át alapítványunknak utalták. Képek hamarosan lesznek a buliról.

A buli margójára:

Sajnos vannak Madarason olyanok, akik úgy gondolkodnak, hogy amit lehet az egyik gyereknek, azt a másiknak nem, hogy nem lehet, de rendõrt kell rájuk hívni. Egy a közelben lakó már másodszor problémázott azon, hogy milyen dolog az, hogy a gyerekeknek programot szervezünk és még jól is érezzük magunkat? Az elsõ alkalommal személyesen akart elzavarni bennünket, most pedig rendõrt küldött a gyerekekre. Ez is azt bizonyítja, hogy igenis szükség van a Robinson Úttörõcsapatra, amely már gyerekkorban fontosnak tartja a toleranciára és a demokratikus gondolkodásra nevelést. Mondanunk sem kell, hogy csapatunk minden egyes szabadtéri programot bejelent a jegyzõnél, így engedéllyel szórakozunk a gyerekekkel. Akkor is, ha ez valakinek fáj. Legközelebbi utcai megmozdulásunk Márton napi felvonulás lesz.

A Béke Mezõgazdasági Szövetkezet a Gyermekek barátja

A madarasi Robinson tábor a 10. születésnapja alkalmából kimondta

1. számú ünnepélyes határozatát, mely szerint kinyilvánítja,

hogy az egy évtizedes munkája alapján 2007-tõl

a Béke Mezõgazdasági Szövetkezet a Gyermekek barátja.

Ebbõl az alkalomból vitték el köszönetüket a robinsonok a szövetkezet székházába a tanúsítvánnyal együtt.

A Bácsalmási Lapok is ír a táborról

( Terjed a tábor jó híre )

Idézet a Vörösmarty hírek rovatból:

Több tanulónk évrõl évre a madarasi Robinson táborban piheni ki a szorgalmi idõ fáradalmait. Barta Brigitta, mint volt táborlakó így fogalmaz:

„Ebben az évben is megrendezésre került a Robinson tábor két turnusa. Rengeteg gyerek láto-gatta meg idén is. Sok izgalmas program volt, a legtöbbje vetélkedõ. Éjszakai játékok is vár-ták a táborlakókat. Kerékpártúra és fürdés sem maradhatott ki a szórakozásból. Okossági és sportos akadályokkal egyaránt meg kellett küzdenie kicsinek és nagynak. A tábor nagyon nép-szerû, ahogy ezt a létszám is mutatja. Ez azzal magyarázható, hogy itt mindenki jól érzi magát – még a messzirõl érkezõk is, és élményekben gazdagon tér haza.

Autómentes nap

A robinsonok kezdeményezésére mások is csatlakoztak hozzánk az Autómentes napon egy kis sétára, kerekezésre. Mi így tettünk valamit a környezetünk és magunk kímélése érdekében.

Delegáció a határõröknél

A robinsonok delegációja köszönõlevelet vitt a határõr barátainknak a táborban végzett tevékenységükért. A határõrök szíves örömest fogadtak bennünket, bemutatták a felújított intézményüket.

Nyár/õsz party

A kerti partin a hely szûke miatt csak néhányan vehettek részt, de vidám hangulatban telt el a nyárbúcsúztató/õszköszöntõ zsúr Ibolya néniék udvarában.

Légy te is robinson!

Tisztelt Szülõk, kedves Lányok és Fiúk!

Rohanó világunkban  szükségünk van arra, hogy a kevés szabadidõnket   hasznosan, kellemesen töltsük el. Ennek sokféle a módja, mi egy lehetõséget ajánlunk. Mert kell egy jó csapat!

A Robinson Úttörõcsapat változatos programokat kínál. Mindenkinek tartoznia kell valahová. Az oktatási, az egyesülési törvényeknek mindenben megfelelünk. Mûködésünk törvényes. Bennünket pedig véd a jog. Hosszabbítsd meg tagsági viszonyodat, vagy ha még eddig nem voltál tagunk, bátran csatlakozz hozzánk, ha úgy érzed, tartozni akarsz valahová, valakikhez!

A belépés feltételei:

- alapszabályunk elfogadása,

- évi 600 Ft (tagsági kártya + tagdíj)

Programjainkon nem kötelezõ mindig részt venni, arról mindenki kedve és ideje alapján dönt. Fizetõs programjainkon a tagjaink a Környezetünk, természetünk alapítvány jóvoltából kedvezményben részesülnek. (Ebben az évben több mint 124 ezer forint érkezett a számlánkra a felajánlott 1%-okból!)

Nálunk nincs helye semmiféle megkülönböztetésnek. Bõrszín, vallás, politikai hovatartozás nálunk tabutéma, mindenkinek saját ügye. Bárhogy is érzel, mi elfogadunk téged! Lépj bátran közénk!   Programjainkról alább adunk tájékoztatást.

A siker mércéje

124 ezer 104 Ft gyûlt össze a Környezetünk, természetünk alapítvány számláján az 1%-okból. Ez duplája a tavalyinak!!! ( A tendencia világos: 2005-ben 44.499 Ft, 2006-ban 61.615 Ft. ) Ebbõl is látszik alapítványunk és törekvéseink sikere, hiszen egyre többen ismernek meg bennünket és egyre többen bízzák ránk nem csak gyermekeiket, hanem adójuk 1%-át. Ezeket a pénzeket az utolsó fillérig a gyerekekre költjük. Alapítványunk ezúton köszöni meg mindenkinek a felajánlást!

Nomád Tours 2007 ( és 2008 )

Jövõre irány Görögország!!!!
10 csodálatos napot töltöttünk az Adria északi részén Horvátországban és Olaszországban. Opatija, Rijeka, Moscenicka Draga, Krk, Omisalj, Trieste, Grado, Caorle, Jesolo, Velence, Palmanova mind gyönyörû városok. Bõven volt részünk homokos strandban is, ami a búvárkodáshoz nem igen jó, viszont itt leér a lábad, nem olyan fárasztó és a víz is 30 fokos volt. Ez jellemezte az olasz fürdõhelyeket. Horvátországban már kavicsos és sziklás strandok voltak. A víz is hidegebb volt néhány fokkal. Az idén szinte minden strandon jókora hullámokat fogtunk ki, nem gyõztük ezeket meghódítani. Szóval nagyon jó volt az út, rengeteg hangulatos, sikátoros várost láttunk. Jövõre 10 éves lesz a Nomád Tours. Csodálatos úttal ünneplünk majd. Irány Görögország. Athén, Thessaloniki, Marathon, Meteórák, Nafplio, Thermopüla, Korinthos..szóval néhány ezer kilométer és pálmafák ezrei várnak ránk jövõre. 9 fõvel indulunk neki, de már 5 hely betelt. Csupán 4 hely maradt szabadon. Mostantól kezdve lehet jelentkezni. A jelentkezési sorrend számít!

Robinson Sziget Fesztivál 2007 beszámoló

Leg, leg, leg....Legrövidebben így lehetne jellemezni az idei két turnust. Kicsit bõvebben: soha ennyi gyermek, szülõ és vendég nem fordult meg a táborban, mint idén. Közel 500-an érezték jól magukat ezen a nyáron nálunk, ismerõsök, barátok, utcabeliek, rokonok, zenekarok és rajongóik, de még a madarasi plébános is meglátogatott minket. Soha ennyi sátor sem állt még a táborban: 70 kisebb-nagyobb ideiglenes lakhely lett felállítva a két hét alatt. Soha ennyi megyébõl nem volt táborozónk, összesen 8-ból és még török táborozónk is volt. Soha ennyi program nem volt még a táborban mint idén és soha annyit nem puffogtattak a határõrök, mint a második turnusban. Soha nem biciklizett még be mindkét turnus a faluba, idén ez is megtörtént. Soha nem volt még egyen pólónk és nem voltak kis zászlójaink. Idén ilyeneket is gyártottunk. Utóbbiakból a faluban is kitettünk néhányat....mind eltûntek. Soha nem maradtak gyerekek a táborban a két turnus között, idén ennek a hagyománynak is vége szakadt, mivel ezen a napon is szerveztünk programokat és megengedtük, hogy aki akar, maradjon. Soha nem volt még két élõ koncert is a táborban, idén igen: egyszer bunyevác népzene, másszor punk-rock mozgatta meg a tábor lakóit. Soha nem kellett még újabb területet megtisztítani a sátraknak, idén igen, mert már kinõttük a régi helyet. Soha nem volt még Bajáról annyi táborozó mint idén és soha nem volt még két ikerpár is egyszerre a táborban, de most ez is megtörtént. Soha nem volt még tûzijáték sem a táborban, ám idén a nyitáskor és a záráskor is színes lövetek díszítették percekig az eget felettünk. Nem véletlenül. 10 évesek lettünk és mondhatni, mindenki kitett magáért és a táborért. Nem csak itt, más fórumokon is lehet olvasni a táborról, ami szintén azt jelzi, hogy egyre többen ismernek minket és egyre jobban cseng a Robinson név.

Csillebércen ünnepeltünk

Több ezer gyerek együtt ünnepelte az ország legnagyobb gyermekszervezetének 61. születésnapját. A Magyar Úttörõk Szövetsége meghívását a Robinson Úttörõcsapat is elfogadta, így a robinsonok és barátaik is részt vettek a bulin. LL Junior, Lola, Gáspár Laci, az Irigy Hónaljmirigy, Torres Dani és Galambos Dorina slágereire szórakoztunk.

Újabb elismerések csapatunknak!

Zentai Krisztián kolóniavezetõ a gyermekekért végzett kiváló munkájáért az úttörõszövetségtõl a Gyermekekért Emlékplakettet vehette át. Tudni kell, hogy minden évben a több száz jelölt közül 3-4-en kaphatják ezt meg. Minden robinson nevében gratulálunk!

Májusfa kitáncolás

Gyönyörû idõben és nagyon jó hangulatban telt a Környezetünk, természetünk alapítvány májusfa kitáncoló bulija. Szombat estétõl vasárnap reggelig ment a móka, a grillezés, a zene és a szórakozás. Ismét több sátort is felállítottunk, hiszen aki akart velünk aludhatott.

Az állatszeretet napján

Újra és sokadszorra a természetben töltöttünk néhány órát. Újszülött bárányokat, gyurgyalagokat, és szitakötõket láttunk. A természet sajnos nem tudja, hogy éppen ezen a napon tett tönkre egy gólyafészket Madarason, amit nagy munka árán, most rakott össze egy gólyapár. A kis gólyák elpusztultak.

Sokadszorra Kiskunhalason

A május húzós hónap, a sok tennivaló után jólesett egy kis kiskunhalasi fürdés. Érdekes volt ez, hiszen 19 fõs csapatunkból mindössze csak négyen vonatoztak eddig.

Madarak, fák napja

A természet nem idegen tõlünk és nem is ismeretlen már a falu környezete. De mindig van valami apropó, hogy újra és újra járjuk a természetet.

 Gyõzelem és béke

Május 8-9. a Gyõzelem/Béke napja. A civilizáció gyõzött a barbarizmus fölött. Gyertyát gyújtottunk a templom falánál, majd teázás közben Anna Frank naplójáról, a leningrádi csatáról, a háború borzalmairól, meg arról beszélgettünk, hogy soha többé, semmilyen indokkal ne pusztíthasson egy nép egy másikat. Másodszor is gyertyát gyújtottunk.

Ezen a napon emlékeztünk meg a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold napjáról is. Itt tettünk említést a közelgõ (máj. 10.) mentõk napjáról is.

Köszöntöttük a rendõröket

Április 25-én a robinsonok és barátaik nyeregbe pattantak és átkerekeztek Bácsalmásra, hogy köszöntsék a rendõröket. (Április 24. Szent György napja - a magyar rendõrök napja) A gyerekek virág helyett egy rajzaikkal készült albummal kedveskedtek. A rend õrei készséggel mutatták meg szolgálati helyüket. Hazaút elõtt a srácok egy kis idõt töltöttek el a játszótéren, majd nekivágtak a nehéz útnak, hiszen szembeszélnek kellett pedálozniuk. A robinsonok elõtt azonban nincs akadály, a legkisebbek is sikerrel legyûrték a közel 25 km-es utat.

Védjük a környezetet

A Föld napja alkalmából egy õrjárat járta be Madaras fõutcáját, hogy összeszedje az eldobált szemetet. A termés: közel két tele kuka.

Kultúra

Madaras templomában (1799-ben épült) található Than Mór festménye. A robinsonok a mûemlékek napján  látogattak el a templomba. Majd Ibolya néni különféle teákkal látta vendégül a gyerekeket.

Gólyales

A robinsonok és barátaik minden év tavaszán felmérik a gólyafészkeket, a lakóikat, térképen jelzik a benépesített és a lakatlan fészkeket

Köszöntöttük a tûzoltókat

Szent Flórián napján meglátogattuk a bácsalmási lánglovagokat. Õk pedig készségesen megmutattak mindent, ami érdekelt minket.

A vodicai templomnál jártunk

A vandálok, a szemetelõk nem ismernek sem Istent, sem embert (kitört facsemete, eldobott szemét).Honismereti túra is volt - a horvátok életébe kukkantottunk be. Megállapítottuk, hogy tõlük is örököltünk valamit, pl. néhány szavunkat: kapa, kasza, széna.

Kidöntötték a májusfánkat

A több mint kétszáz hagyományteremtõ ember örömét nem rontották el azok, akik nem tudták elviselni mások sikerét. Szánalmas, hogy másoknak csak a rongálás jelenti az örömet.

Biciklis erõpróba a majálison

Mintegy 30-an vágtak neki a túrának. A nagyok 40km-t, a kicsik 10km-t tekertek.

Akik hozzájárultak a majális sikeréhez...

A robinsonok és barátaik a majális elõtt rendbetették a Robinson tábort. Órákat töltöttek el munkával és alaposan kifáradtak. A feladatra önként jelentkeztek.

Hatalmas Robinson Majális Madarason!

Hagyomány lesz belõle!

200 ember szórakozott a Környezetünk, természetünk alapítvány kétnapos majálisán. A buli már április 30-án kezdõdött, és láss csodát: a kintalvási lehetõség vonzotta a fiatalokat. Bácsbokodról, Bajáról és Bácsalmásról is eljöttek, hogy velünk töltsék az ünnepet. 17 sátort állítottak fel összesen, így valóságos tábor lett a majálisból. 60 gyerek aludt kint velünk, nem törõdve a hûvös éjszakával. Köszönet a szülõknek a bizalomért. Volt olyan anyuka, aki azt mondta: ez a próba. Ha a gyerkõc kint alszik, a táborba is jönni fog. Kint aludt. Hajnalig ment a tánc, a zene, a filmvetítés, a grillezés, az éneklés és a móka. Május elsején a gyerekeket felnõttek, a család többi tagja egészítette ki, többen fõztek is a táborban, és mindenkinek bõven jutott az ingyenes gulyásból is. A kisgyerekektõl a nyugdíjas korosztályig jöttek a vendégek. Többen soha nem voltak a táborban, így reklámnak sem volt utolsó a majális. Késõ délutánig tartottak a programok. Köszönet még egyszer a szülõknek, a Béke Szövetkezetnek és az ifiknek, akik két napon keresztül szorgosan dolgoztak azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Gólyales akció

A tavaszi szünet után a robinsonok és barátaik délutánonként biciklire pattannak, és bejárják az egész falut. Céluk az, hogy felderítsék, megérkeztek-e már a gólyák. Azt is megfigyelik, hogy a fészkek közül hány van használható állapotban és mennyibe nem tudnak beköltözni. Tapasztalataikat térképen is jelölik, az akció után pedig itt közöljük az eredményt.

Vetélkedtek az õrsök

A Húsvétra való tekintettel a témakör adott volt. A robinsonok pedig szokás szerint szorgosan dolgoztak. Minden õrsnek gratulálunk!

Fát ültettünk

Kihasználtuk a gyönyörû idõt, a táborban elültettünk néhány fát. A környezet és természet óvása kiemelt programunk, ezért ismét nemes feladatot hajtottunk végre.

Kecskefarmon jártunk

Nem is tudtuk, hogy a Robinson tábor közelében van egy kecskefarm. Az út mentén egy póni megállásra késztette az éppen biciklizõ robinsonokat. A gazdája, látva a kedves gyerekeket, behívott minket a tanyára és megmutatta az újszülött kecskéket és azt is, hogy feji az állatokat. Ajándékba kaptunk tõle kecsketejbõl készült túrót, amit jóízûen fogyasztottunk el a túra után.

Bolondos locsoló party

"Le a kalappal maguk elõtt azért amit a gyerekekért tesznek"

( egy arra járó, aki leragadt nálunk, annyira megtetszett neki a buli )A robinsonok és barátaik már túl vannak az elsõ húsvéti locsolkodáson. Természetesen a "hímestojás" sem maradt el. Bolondok napja elõestéjén jó hangulatú bulit csaptunk újból a falu központjában. A táncon kívül a fiúk locsoló verseket mondtak, majd aki akart benevezhetett a táncversenybe. Volt aki egyéniben indult, volt akik csapattá álltak össze már korábban és egy elõre betanult koreográfiával lepték meg társaikat. Hamarosan újabb szabadtéri bulit csapunk ( óriásit ), idõpont és helyszín késõbb kerül a honlapra.

Újra portyán

Ezúttal is a falu határában kirándultunk, kíváncsiak voltunk a tõzeges talajra. Tapasztalataikat a robinsonok a tanórákon is hasznosíthatják. Útközben aranyos állatokkal is találkoztunk, így ismét egy kellemes délutánt hagytunk magunk mögött.

Munkában a robinsonok

Munkálkodtak a „riporterek", tanácskoztak az õrsvezetõk – az aktualitásokat (tavaszi napéjegyenlõség, a víz napja, meteorológiai világnap), a közelgõ feladatokat beszélték meg.

FIGYELEM! VERSENYFELHÍVÁS!

Amelyik õrs elsõnek és hibátlanul végzi el a kitûzött feladatokat, kerti grill partin vehet részt. (információ az õrsvezetõtõl)

Robinsonok portyán

Nyílik a tavaszi hérics, természetes, hogy a robinsonok ott voltak, hogy megnézzék, hiszen a környezetvédelemre kiemelt figyelmet fordítunk. Az idõ lehetett volna szebb is, de egy szalonnasütés még így is belefért.

Ünnepeltünk...

A Robinson Úttörõcsapat néhány vezetõje Strasbourgban, az Európai Unió Parlamentjénél ünnepelte március 15-ét a magyar zászló alatt. Reméljük mindenkinek hasonlóan jól telt az ünnep, mint nekünk.