2012. június 14., csütörtök

Honvágy? LEKÜZDHETŐ!!!!!!!!

 Tényleg?Igen!Valóban!Persze!Igazán!Naná!
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a honvágy 1 éjszaka alatt átmegy a gyermeken! Azt is sokszor mondjuk: honvágyas gyereknél éppen az a legrosszabb, ha a szülő folyton telefonál neki és látogatja. Így biztosan nem fogja leküzdeni. Az pedig a legrosszabb, ha elviszik a táborból. Mintegy 40év(!!!) táborozási tapasztalat van mögöttünk és állítjuk: akit egyszer elvisznek a táborból, SOHA nem fog táborozni és sokszor lesznek beilleszkedési gondjai. Higgyék el, kedves szülők, hogy jó helyen van a gyermek a táborban. Ha erről mégis meg akar győződni, akár naponta, a táborvezetőket hívja bizalommal, mi elmondjuk, ha baj van és azt is, ha minden rendben van. De ha a gyermeknek telefonál, újra és újra azzal szembesíti, hogy távol van a családi fészektől és ez felzaklatja. Látjuk, hogy a honvágyas gyermek egész nap szépen játszik a társakkal, talán már át is esne, de jön a telefon és megint jön a szomorkodás, sírás. A fáj a hasam, a fáj a fejem telefonok...nos...ha tényleg beteg a gyermek, mi azt észrevesszük és természetesen cselekszünk. Telefonálni fogunk és orvoshoz is visszük. Gondoskodunk róla. Ilyenkor hívják a táborvezetőséget! Ha valóban baj van, a gyermek nekünk is szól és akkor tudunk róla. Ezért újból és újból kérünk minden szülőt, aki azt szeretné, hogy önállósodjon a gyerkőc, hagyja őt kibontakozni! Ezzel tehet a legtöbbet. Addig is itt vannak szakértő orvosok tippjei, hogyan segíthet a szülő a honvágy leküzdésében.


1. Könnyebb, ha a barátai is ott vannak – Beszélje meg gyermekével, milyen típusú táborba szeretne menni, és válasszanak közösen! Sokat segít a honvágy leküzdésében, ha gyermekünk a barátjával együtt megy.
2. Látogassák meg a tábort együtt! – Vagy nézzenek utána részletesen az interneten. Ez segít abban, hogy mikor ott kell maradnia már ismerősnek érezze magát abban a környezetben. Nézzék meg az ebédlőt, a sportpályákat, s beszélgessenek arról, milyen jókat lehet ott majd játszani.
3. Legyen pozitív! – Beszéljen pozitívan a táborról és mindarról ami ott vár rá. amennyiben Ön izgatott a táborral kapcsolatban, a gyerek is az lesz, míg ha aggódik, és fél, vajon jól fogja-e magát a gyermeke ott érezni, ez átragad rá is.
Mondja el neki, milyen büszke arra, hogy már függetlenedő nagyfia/nagylánya van. Tudjon meg minél többet a táborról, annak programjairól, s meséljen ezekről részletesen. Mondja el neki, hogy alig várja, hogy hallhassa a rengeteg kalandot ami gyermekére vár. A titok: mosoly, mosoly és még több mosoly.
4. Még a tábor előtt aludjon párszor a gyerek barátoknál, hogy gyakorolja a függetlenséget! – A barátoknál való éjszakázás nagyszerű bevezetése lehet a táborozásnak.
5. Biztosítsa gyermeke számára, hogy minél otthonosabban érezze magát a táborban! - Csomagoljon valami otthoni tárgyat!  Ez lehet a kedvenc plüssállat vagy egy családi fotó, esetleg éjjeli fény, ha otthon is amellett alszik el. A lényeg, hogy minél otthonosabban érezze magát!
6. Ne mondjon neki olyanokat, hogy „érted megyek, ha honvágyad van”. - Ne telefonálgasson rá a gyerekre, inkább várja meg, míg ő telefonál haza, vagy ír levelet. Gyakran a gyerek csak azért érez honvágyat, mert a szülők állandó telefonálgatása emlékezteti rá őket, hogy nincsenek otthon. Inkább írjon levelet!
 7. Vásároljon valami új dolgot a gyermeknek, ami a táborral kapcsolatos! – Ez kissé túl anyagiasnak hangzik, ám meg lesz lepve, ha látja, egy új hátizsák vagy zseblámpa milyen lelkesedést tud kiváltani a gyerekből. Tegye fel magának a kérdést, milyen újdonsággal lepheti meg gyermekét, mely segít neki abban, hogy várja a tábor kezdetét. Csomagoljon fényképezőgépet! Így a gyermek megörökítheti a legviccesebb emlékeit, s ezzel is erősítheti a gyermekben, hogy megbízható, önállóságra érett nagyfiú/nagylány.
A lényeg, hogy a gyerek a lehető legjobban érezze magát, élvezze az ott szerzett tapasztalatokat. Hiszen, ha boldog gyermek érkezik a táborból haza, az a legjobb Önnek is!
( forrás: Webbeteg.hu, átszerkesztette: madrobi.blogspot.com )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése