2009. június 15., hétfő

Bunyevác nap és élő népzenei koncert a táborban

2-3 km-re van a tábortól a szerb zöldhatár. Amikor Szabadka is Magyarország része volt, a Baja-Szabadka tengely meghatározó volt a térségben. A byunevác egy jellegzetes délszláv népcsoport felénk. Ugyanígy Szabadka és Zombor környékén. Hagyományosan római katolikus vallásúak, éppen ezért az ortodox szerbektől úgy különböztetik meg őket sokszor, hogy katolikus rácok. Feltételezhető, hogy Dalmáciából és Hercegovinából települtek be Magyarországra a török hódoltság alatt.


A bajai Cabar zenekar délszláv népzenét játszik és már többször fergeteges bulit csaptak nekünk a táborban. Idén újból eljönnek hozzánk, az első turnusba. Megszoktuk már tőlük, hogy az élő koncert végén egy kis magyar lakodalmast is húznak nekünk.

Ezen a napon egy autentikus ételt tálalunk fel a tábornak, a csevapcsicsát. Ez fasírt szerű hús hosszúkásra nyújtva, tipikusan krumplival és hagymával eszik. 

 

Sajnos a Cabartól nem találtunk videót a neten, ezért betettük ide a csodálatos bunyevác himuszt. Aki még jó délszláv muzsikát hallgatna, annak ajánljuk, hogy keressen rá Zvonko Bogdan-ra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése